Incepand cu august 2010, toate societatile care desfasoara schimburi intracomunitare (cumpara sau vand bunuri sau servicii catre tari din Uniunea Europeana) au obligatia sa se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari (pe scurt ROI).
Societatea inscrie in ROI codul de TVA pe care il detine, pentru a putea aplica masurile de simplificare (taxare inversa) si pentru a nu plati TVA la cumpararea sau la vanzarea bunurilor si serviciilor.
Asadar, societatile neplatitoare de TVA nu se pot inscrie in ROI si nu pot desfasura operatiuni in Comunitatea Europeana. Prin exceptie, achizitiile de bunuri in limita a 10.000 euro/an nu necesita obtinerea unui cod de TVA si inscrierea in ROI. In aceasta situatie insa, se va plati cota de TVA din tara furnizorului. De exemplu, cumparam marfa de 5.000 euro din Franta, insa la aceasta valoare se va adauga si cota de TVA de 20% practicata acolo, pe care o vom plati furnizorului.
In cazul achizitiilor sau a prestarilor de servicii, nu este valabil plafonul de scutire de 10.000 euro, si societatea trebuie obligatoriu sa detina un cod de TVA.
Daca nu se doreste inscrierea ca platitor de TVA (sau nu este posibila, data fiind procedura anevoioasa si conditiile ce trebuie indeplinite), societatea poate solicita un cod special de TVA, valabil numai in relatia cu furnizorii si clientii din Uniunea Europeana. Cu ajutorul acestui cod se pot aplica masurile de simplificare insa, in cazul achizitiilor, se va plati 24% din valoarea acestora catre statul roman. Asadar, in loc sa plateasca TVA-ul catre furnizorul extern, in cota din tara acestuia, firma va calcula 24% din valoarea achiziilor si o va vira lunar catre buget.
Solicitarea unui cod de TVA este obligatorie inainte ca achizitiile intracomunitare sa depaseasca valoarea de 10.000 euro.
Codul special de TVA se anuleaza odata cu obtinerea codului normal de TVA, prin optiune sau depasire de plafon de cifra de afaceri (220.000 lei/an).
Actele necesare pentru inscrierea in ROI sunt:
- cazierele judiciare ale asociatilor si administratorilor, fara fapte inscrise;
- copii carti de identitate ale asociatilor si administratorilor
- declaratia 095, completata in 2 exemplare;
- certificat constatator in forma lunga, eliberat de Registrul Comertului;
- daca este cazul, delegatie si o copie a cartii de identitate a delegatului.
ATENTIE! Societatea se considera a fi inscrisa in ROI de la momentul ridicarii deciziei de inscriere, eliberata de autoritatile fiscale in termen de 10 zile de la depunere!
NU UITATI! In cazul in care o societate cumpara sau vinde bunuri si servicii din UE fara sa fie inscrisa in ROI, este pasibila de o amenda de pana la 5.000 lei.