Ai o societate platitoare de TVA, insa nu ai desfasurat in mod constant activitate? Contabilul a omis sa iti depuna declaratiile la timp ? Firma ta isi poate pierde codul de TVA! Afla cum poti evita:
- ai grija sa ai cumperi bunuri sau servicii de la furnizori platitori de TVA chiar daca, pentru moment, firma ta nu desfasoara nicio activitate. Daca timp de un semestru nu se declara niciun TVA platit sau incasat, firma ta va deveni neplatitoare de TVA. Cere factura daca achizitionezi un bun sau un serviciu in scopul obtinerii unor venituri viitoare, chiar daca suma este mica;
- colaboreaza doar cu persoane fizice sau juridice autorizate CECCAR, pentru ca se poate intampla oricand un neprofesionist sa "uite" sa depuna declaratiile. Si daca se intampla de doua ori consecutiv, firma ta va ramane fara cod de TVA;
- orice societate activa are obligatii fiscale de indeplinit, chiar daca nu desfasoara activitate. Asigura-te ca nu esti asociat sau administrator intr-o firma veche, uitata, care nu depune declaratii in termenele legale, pentru ca ai toate sansele ca acea firma sa devina inactiva si acest lucru sa se inscrie in cazierul tau fiscal. Consecinta este anularea codului de TVA al tuturor societatilor in care detii calitatea de asociat sau de administrator, chiar daca acestea au activitate si isi indeplinesc obligatiile la timp.
In primul caz, recuperarea codului de TVA se face prin depunerea unei declaratii-angajament, in termen de 180 zile de la anularea codului de TVA, prin care administratorul isi asuma raspunderea desfasurarii de activitati economicein perioada urmatoare. Atentie! Dupa cum am mentionat si mai sus, nu exista o suma minima a TVA-ului declarat pentru pastrarea codului de TVA, asadar orice cheltuiala cu telefonie, papetarie, combustibil, purtatoare de TVA si efectuata in interesul societatii, este suficienta.
In celelalte doua situatii, trebuie depuse declaratiile omise (cu amenda, in majoritatea cazurilor) sau reactivarea societatii declarate inactive pentru a putea solicita din nou codul de TVA.
Exista insa si situatia anularii obligatorii a codului de TVA - la momentul suspendarii temporare a activitatii la Registrul Comertului. Din fericire, la reluarea activitatii, codul se poate redobandi prin simpla depunere a unei declaratii.